Андрей Тихомиров - Yoel peygamberin kitabı – metin üzerine bilimsel bir yorum

Yoel peygamberin kitabı – metin üzerine bilimsel bir yorum
Название: Yoel peygamberin kitabı – metin üzerine bilimsel bir yorum
Автор:
Жанры: Религиоведение / история религий | Научно-популярная литература | Религиозные тексты
Серии: Нет данных
ISBN: Нет данных
Год: 2023
О чем книга "Yoel peygamberin kitabı – metin üzerine bilimsel bir yorum"

Yahudi kanonunda, peygamber Yoel'in kitabı en eski peygamberlik kitapları arasında yer alır. Muhtemelen bu, yaratılış zamanından değil, içeriğinden kaynaklanmaktadır. Kanonu derleyenler, Tanrı'nın yabancı milletler üzerindeki yargısını anlatan Yoel Kitabı'nın ikinci bölümü ile Amos peygamberin Kitabı'nın benzer içerikteki ilk bölümü arasında bir ilişki gördüler. Bazı araştırmacılar, Amos peygamberin kitabının, Yoel peygamberin kitabının devam ettiğine inanıyor. Ancak Joel peygamberin Kitabı IV-III yüzyıllara atıfta bulunur. M.Ö e. Yahudilerin Babil esaretinden dönüşünden sonra ritüele giren halka açık tövbe ve oruç gibi dini uygulamalardan bahseder. Kitabın esaret sonrası dönemde ortaya çıkışı, içindeki kıyamet motifleriyle de kanıtlanmaktadır.

Бесплатно читать онлайн Yoel peygamberin kitabı – metin üzerine bilimsel bir yorum


Bilimsel yorumlar her ayetten sonra parantez içinde verilmiştir.

Bölüm 1

1 Betuel oğlu Yoel'e gelen RAB'bin sözü. (Rahip-hipnozcunun önerisi).

2 Ey ihtiyarlar, işitin ve bu diyarda oturanlar, bunu dinleyin; bu sizin günlerinizde mi, yoksa atalarınızın günlerinde mi oldu? (Konuşma talimatı).

3 Bunu çocuklarınıza söyleyin; ve çocuklarınız kendi çocuklarına, onların çocukları da sonraki nesle: (Konuşma-nasihat) desinler.

4 Çekirgeler tırtılın arta kalanını, solucanlar çekirgelerin artakalanını, böcekler de solucanların arta kalanını yedi. (Kitap, Yahudiye'nin tarlaları, bahçeleri ve bağlarında çekirge ve diğer haşere istilasının duyulmamış ölçeğinin bir resmiyle başlar.)

5 Ey sarhoşlar, uyanın, şarap içenler, üzümün suyu için ağlayın, feryat edin, çünkü üzümün suyu ağzınızdan alındı! (Yahudiler arasında yeterince sarhoş olduğu anlamına gelir! "Seçilmiş" insanlar diğer "seçilmemiş" halklardan farklı değildi ve ayrıca zamparalar ve terbiyeli sarhoşlardan oluşuyordu).

6 Ülkeme güçlü ve sayısız halk geldi; dişleri aslanın dişleridir ve çeneleri dişi aslanınki gibidir. (Aslan ve dişi aslan ile karşılaştırma).

7 Asmamı mahvetti, incir ağacımı kırdı, soyup soyup bir kenara attı; dalları bembeyaz oldu. (Asma ve incir ağacı ile karşılaştırma.

8 [Çula] sarınmış genç bir kadın gibi, gençliğinin kocası için ağla! (Hıçkırmak, çul giymek – bir keder ve talihsizlik gösterisi).

9 RAB'bin Tapınağı'nda tahıl sunusu ve dökmelik sunuya son verildi; Rahipler, Rab'bin hizmetkarları ağlayın. (Teklif sona erdiğinden, RAB'bin rahipleri bu nedenle ağlıyor.)

10 Tarla ıssız, dünya yas tutuyor; Çünkü mısır telef oldu, üzümün suyu kurudu, zeytin ağacı kurudu. (Her yerde keder ve felaket).

11 Utançtan ey çiftçiler, ağlayın ey çiftçiler, buğday ve arpa için, çünkü tarladaki ürün yok oldu (ürün yok oldu).

12 asma kurudu, incir ağacı kurudu; nar ağacı, hurma ağacı ve elma ağacı, tarladaki bütün ağaçlar kurudu; bu nedenle insanoğlunun sevinci yok oldu. (Mahsul öldü.)

13 Kâhinler, [çuval bezi] kuşanın ve ağlayın! uluma, sunak sunucuları! girin, çul içinde uyuyun, ey Tanrımın kulları! çünkü senin tahıl sunusu ve dökmelik sunusu Tanrı'nın evinde olmaktan çıktı. (Hıçkırmak, çul kuşanmak keder ve talihsizlik göstergesidir. Kurban kesildiğine göre, RABbin rahipleri bu yüzden ağlarlar).

14 Oruç tutun, kutsal bir toplantı ilan edin, ileri gelenleri ve bu ülkede yaşayanların hepsini Tanrınız RAB'bin Tapınağı'na çağırın ve RAB'be yakarın. (Oruç tutmak, ciddi bir toplantı ilan etmek, yaşlıları, tüm sakinleri RABbin evine çağırmak, RABbe dönmek – o zamanın insanlarına göre, Tanrı'nın merhamet edeceği ve kurtuluş vereceği gerçeğine yol açmalıdır. talihsizlikler).

15 Ah ne gün! çünkü Rabbin günü yakındır; Yüce Allah'tan bir yıkım olarak gelecek. (İddiaya göre, "seçilmişlerin" günahları için bir ıssızlık şeklinde gelecek olan "RAB'bin günü" yaklaşıyor).

16 Gözümüzün önünde yiyecek, sevinç ve neşe Tanrımızın evinden alınıp alınmadı mı? (Her yerde keder ve felaket).

17 Taneler keseklerinin altında çürüdü; (Her yerde keder ve felaket).

18 Sığırlar nasıl inliyor! öküz sürüleri umutsuzca yürüyor, çünkü onlar için otlak yok; koyun sürüleri telef oluyor. (Her yerde keder ve felaket).

19 Ya RAB, sana sesleniyorum; çünkü ateş çölün yeşil otlaklarını yuttu ve alev tarladaki bütün ağaçları yakıp kül etti. (Allah her şeye kadirdir, güya yardıma çağırırsan yardım eder).

20 Kırdaki hayvanlar bile Sana haykırıyor, çünkü ırmaklar kurudu, ateş çölün otlaklarını yok etti. (Her yerde keder ve felaket).

Bölüm 2

1 Siyon'da boru çalın, Kutsal dağımda alarm çalın; Yeryüzünde yaşayanların tümü titresin, çünkü Rab'bin günü geliyor, çünkü yakındır— ("RAB'bin gününün" yakın olduğunun duyurusu).

2. gün karanlık ve kasvetli, bulutlu ve sisli gün: sabah şafağı gibi, çağlardan beri olmayan ve ondan sonra doğumda olmayacak çok sayıda ve güçlü insan dağlara yayılıyor. (Doğal olaylarla bir benzetme).

3 Önünü bir ateş yalayıp yutar, arkasını bir alev yakar; Önünde yeryüzü cennet bahçesi gibi, arkasında ıssız bir bozkır olacak ve ondan kimse kurtulamayacak. (Cennet – Farsça "bahçeden"; Cennet Bahçesi – Yaratılış kitabında açıklanan Adem ve Havva'nın güzel meskeninin adı).


С этой книгой читают
Это время французской гегемонии в Европе. Тридцатилетняя война (1618—1648 гг.) и Вестфальский мир. Конфликт стал последней крупной религиозной войной в Европе.
Укрепление России проходит по всем направления. Это: расширение внешнеэкономического взаимодействия с перспективными партнерами из дружественных стран и совершенствование необходимых для этого механизмов; укрепление технологического и финансового суверенитета; опережающее строительство транспортной, коммунальной и социальной инфраструктур; повышение благосостояния граждан; обеспечение народосбережения; защита материнства и детства, поддержка семе
Слово «милиция» от латинского militia – поход, военная служба, а оно, в свою очередь, от mille – тысяча, от тысячи воинов защищающих в древние времена город Рим. Это следующие рассказы: Борьба с преступностью; Ограбление кассы; Найден в озере; Все дело в желании обогатиться; Маски сорваны; Надежда на красивую жизнь; Схватка с преступниками.
Die Stärkung Russlands findet in alle Richtungen statt. Dies sind: Ausweitung der außenwirtschaftlichen Zusammenarbeit mit potenziellen Partnern aus befreundeten Ländern und Verbesserung der dafür notwendigen Mechanismen; Stärkung der technologischen und finanziellen Souveränität; vor dem Bau von Transport-, kommunalen und sozialen Infrastrukturen; Verbesserung des Wohlstands der Bürger; Sicherung der Volkswirtschaft; Schutz der Mutterschaft und
Затрагиваемые темы: «О телесном, душевном и духовном», «Опыт исповедания пред Отцом», «Опыт восхождения к умной и умно-сердечной молитве», «О внутреннем зрении», «Как читать Новый Завет», «О том, как пристают бесы. Как ищут вход в тебя. Как развивается его нападение. Способы противодействия с ними» и многое другое.
Аўдзій – адзін з меншых прарокаў, сучаснік Ераміі і Езекііля. Кніга прарока Аўдзія займае чацвёртае месца ў шэрагу кніг меншых прарокаў і складаецца з адной главы. Лічыцца, што кніга была напісана падчас Вавілонскага палону. Усе без выключэння прароцтва Аўдзія накіраваны супраць эдаміцянаў – народа, які жыў на паўднёвы ўсход ад Юдэі і прыняў удзел у разрабаванні Іерусаліма ў 586 г. да н. э.
Иона – пророк, очевидно, жил в годы правления израильского царя Иеровоама (931-910 гг. до н. э.). Иона проповедовал об усилении и победах израильтян при царе Иеровоаме. В книге пророка Ионы, состоящей из 4 глав, автором которой мог быть и сам Иона, рассказывается о том, как он проповедовал в Ниневии, столице Ассирии. Есть мнение о том, что Книга пророка Ионы возникла после возвращения евреев из вавилонского плена, то есть между 400—200 гг. до н.
Навум – іудзейскі прарок; прарочыў у той час, калі бабілёняне захапілі сталіцу Асірыі Ніневію (612 г. да н. э.). У Кнізе прарока Навума мы сутыкаемся не толькі з пропаведзямі, накіраванымі супраць чужых народаў, але і з прароцтвам пра суд Божы і над Ізраілем. Традыцыйнае тлумачэнне кнігі звязана з абвяшчэннем справядлівасці Яхве, які пакарае за ўсе грахі, галоўны з якіх – адыход ад рэлігіі Яхве. Такое тлумачэнне, зразумелая справа, выгадна "зацік
Книга содержит уникальный тест СУМO (акроним от Стратегия, Управление, Мотивация и Обучение), разработанный автором на основе собственного практического опыта. Тест позволяет определить проблемы внутренней дезинтеграции компании и наметить пути повышения ее конкурентной устойчивости. СУМО – диагностическая модель, которая дает возможность комплексно взглянуть на эффективное управление изменениями в современном мире, а главное – измерить текущее с
Ирина Летягина в свои 26 лет была успешным юристом в крупной консалтинговой компании, жизнь била ключом, но чего-то явно не хватало. Все твердили о том, как нужно и как правильно жить, но никто не говорил, что на самом деле нужно жить так, как хочется самой. Потеряв всякое желание развиваться в юриспруденции, оставив престижный университет за спиной и бросив нелюбимую работу, Ирина отправляется в путешествие без обратного билета. И все только для
Настоящее научно-практическое пособие посвящено рассмотрению вопросов о понятии уголовной ответственности, месте этого института среди мер государственного принуждения, применяемых к лицам, совершившим преступления, понятии и значении института освобождения от уголовной ответственности и юридического анализа оснований освобождения. В работе широко использован нормативный материал, постановления Пленума Верховного Суда РФ, судебная практика по воп
Книга посвящена исследованию «агатофилософии», то есть философии добра, Блага (Идея Блага, греч. ίδέα του άγαθου) великого древнегреческого философа Платона (427–347 гг. до н. э.). В ней представлены глубина и разносторонность осмысления Платоном добра и зла в человеке и мире, а также онтологические, религиозные и другие аспекты философской системы Платона. Выявлена перекличка платонизма и христианства; платонизма и русского национального мировоз